Stichting Gemeenschapshuis De Wieken bestaat 50 Jaar

Jubileumfeest

Op 14 en 15 mei 2022 vieren wij het 50 jarig bestaan van de Stichting Gemeenschapshuis De Wieken met een groot jubileumfeest.

 

Zaterdagavond 14 mei het  "Jubileumfeest"

Het jubileumfeest vind plaats op Zaterdagavond 14 mei. De deuren gaan open om 20:15.

Kaarten zijn te koop in de voorverkoop voor € 5,- per stuk. Op de avond zelf aan de deur kosten ze € 7,50.  Maar let op vol is vol!

De voorverkoop adressen zijn: De Wieken (aan de bar), De Spar Molenhoek en Fijne Kost (bij Fijne Kost alleen contant betalen)

Op het programma staan optredens van: Die Original Siebentaler, het showorkest De Meulenbloazers,  de Nijmeegse André Hazes en discotheek UB50.

  

Zondagmiddag 15 mei de  "Feestmiddag"

Op Zondagmiddag 15 mei is er speciaal voor de ouderen een gezellige middag. Deze middag begint om 14:00.

Graag van te voren laten weten of je hierbij aanwezig wilt zijn. Dit kan door een e-mail te sturen naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of te melden in de Wieken aan de bar.

De toegang is gratis.

Het duo Double Take zorgt voor de muzikale omlijsting.

 


 

Een stukje geschiedenis

 

Van barak naar parochiehuis
In 1959 staat de bouw van een jeugdhuis hoog op het verlanglijstje van pater Martinus Zwanenburg. Op 8 januari 1959 gaan Vincent Reijs, Piet Weeren en pater Martinus een kijkje nemen in de Noordoostpolder. Architect van Bergen uit Mook had een advertentie in Bouwbelangen gezien waarin een barak voor 4200 gulden werd aangeboden. Nieuwbouw zou wel 10.000 gulden gaan kosten en dat was te veel. Piet Weeren keurde de barak die in Espel stond, goed, dus de koop was snel gesloten. Er werd transport geregeld naar Molenhoek en de barak kwam naast de kerk in Molenhoek te staan. Oorspronkelijk noemde iedereen het gebouw ‘jeugdhuis’ maar eigenlijk was het een parochiehuis. In de eerste jaren waren er verschillende verenigingen en gebruikers actief. Het ging goed met het parochiehuis: er kwamen oliekachels, er kwam een kelder en een keuken bij en bovendien werd er een dansvloer gelegd. Het jeugdhuis groeide uit naar een goed bezocht en gezellig parochiehuis.

Nieuwbouw
Er verstreken vele jaren met mooie en bijzondere momenten. Vele Molenhoekers hebben er gezellige dagen en avonden gehad. Het kerkbestuur verzorgde de exploitatie die in 1971 werd overgedragen aan Stichting Leefbelangen. In 1972 werd het parochiehuis door deze stichting voor 100 gulden overgedragen aan de nieuwe Stichting Gemeenschapshuis De Wieken. In 1976 begon de nieuwbouw van het huidige gebouw. Dit was noodzakelijk omdat het oude gebouw op instorten stond. Het dak werd zelfs met boomstammen gestut om het niet te laten inzakken. Op 1 oktober 1977 werd dan ook het nieuwe Gemeenschapshuis ‘De Wieken’ geopend. De naam de Wieken werd overigens bedacht door Agnes van Teeffelen. Bij de bouw van het nieuwe gemeenschapshuis is er een gedenksteen in het gebouw opgenomen. Achter deze gedenksteen zitten heden ten dage nog steeds de originele bouwtekening, een kopie raadsbesluit en een koker met het as van het oude parochiehuis opgeborgen.

 

 

 Stichting Gemeenschapshuis De Wieken

Op 15 april 1972 is de Stichting Gemeenschapshuis De Wieken opgericht om van het gemeenschapshuis binnen twee jaar rendabel te maken. De stichting bestaat uit een stichtingbestuur (algemeen bestuur) en een dagelijksbestuur. Het eerste dagelijksbestuur bestond uit Toon van Teeffelen, Jos van Bommel, Wim van Goethem en An van Stokkom.

Het bestuur starte met het bepalen of een nieuwe ruimte te combineren was met het bestaande klooster en de sacristie. Maar deze plannen bleken niet uitvoerbaar onder andere vanwege de aan te passen bouwstijl, de koppeling aan het kerkgebouw en vooral ook vanwege de financiële gevolgen. Het stichtingsbestuur heeft toen besloten om te gaan voor volledige nieuwbouw.

Na enkele jaren en vele aciviteiten later kon op 1 oktober 1977 het huidige gebouw worden geopend.

Dagelijks beheer

Met het bezitten van een gebouw, dat bedoeld is om allerlei evenementen te huisvesten, is het ook noodzakelijk om hiervoor een beheerder aan te trekken. In de periode van het oude parochiehuis was Jan Willems de vaste beheerder. Hij zorgde voor het onderhoud van het gebouw en de benodigde horeca. Ook in die tijd werd er veel werk verzet door vrijwilligers. Eén van deze vrijwilligers was Leo Peters. Hij hielp mee met alles wat nodig was bij de drukke gelegenheden als carnaval. Later heeft Leo het stokje van Jan overgenomen en hij is nu nog steeds, samen met zijn echtgenote Ina verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer van De Wieken.

 

Meer informatie over het ontstaan van De Wieken kunt u vinden op de website van Historie Molenhoek:

https://www.historiemolenhoek.nl/van-parochiehuis-naar-de-wieken

Hier vind uw nog meer leuke weetjes van de Molenhoek.