Nieuws

Themabijeenkomsten in Molenhoek

De thema’s worden aangedragen door de deelnemers.

Iedere maand een themabijeenkomst
Iedere maand organiseren we een themabijeenkomst. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld (ont)moeten, zingeving, schaamte, mentaal gezond zijn, rouw en verlies, vriendschap. Maar geef vooral ook zelf aan waar je het over wilt hebben!

Wanneer en waar
De bijeenkomsten vinden plaats op de dinsdagavond in Gemeenschapshuis De Wieken, Esdoornlaan 5 in Molenhoek.

Tijd
19.30 tot 21.30 uur

Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan de themabijeenkomsten.

Data van de themabijeenkomsten voor 2023/2024

 • 10 oktober 2023
 • 31 oktober 2023
 • 28 november 2023
 • 23 januari 2024
 • 27 februari 2024
 • 19 maart 2024
 • 23 april 2024
 • 28 mei 2024
 • 24 september 2024
 • 29 oktober 2024
 • 19 november 2024

 

Nadere informatie
Voor meer informatie en vragen kun je terecht bij Jeroen via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of via 06 – 25 33 96 98.


Titus Brandsma - denker op de Berg Karmel

Dinsdag 25 april organiseert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een voordracht over “Titus Brandsma - denker op de Berg Karmel, door prof.dr. Inigo Bocken.

Titus Brandsma (1881-1942) staat vooral bekend omwille van zijn heldhaftige verzet tegen het nationaal-socialisme en zijn inzet voor een vrije pers, een engagement dat hij met zijn leven heeft moeten bekopen. Dat hij in het vizier van  de Gestapo kwam, had ongetwijfeld te maken met de publieke rol die Brandsma in de dertiger jaren in de Nederlandse samenleving speelde. Zijn wetenschappelijk werk wordt evenwel vaak onderschat. Te druk zou hij het gehad hebben met al zijn maatschappelijke acti-viteiten.

Toch schuilt achter deze activistische karmeliet ook een wetenschapper die zijn academische opdracht als hoogleraar  in de wijsbegeerte en de mystiek heel ernstig nam en daarbij ook verrassende inzichten ontwikkelde. In deze lezing zal Brandsma naar voren komen als wetenschapper die zich vanuit zijn karmelitaanse achtergrond in het midden van de samenleving wilde bewegen.

 

 Prof. dr. Inigo Bocken (*1968) is hoogleraar mystieke theologie KU Leuven en tevens wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen. Hij studeerde filosofie in Antwerpen en Leuven.

 

 

 

Tijd: Dinsdag 25 april 2023, 20.00 uur precies:

Plaats: Gemeenschapshuis “De Wieken”, Esdoornlaan 5, Molenhoek

Entree : € 8, Vrienden van CAM € 3, incl kop koffie of thee. 

 


 

De relatie tussen Mahlers liederen en zijn symfonieën

Dinsdag 11 april organiseert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een voordracht over “De relatie tussen Mahlers liederen en zijn symfonieën, door drs. Gerard op het Veld.

De meeste mensen kennen Gustav Mahler als de componist van indrukwekkende symfonieën. Zij vormen een klinkend dagboek van diens leven, met al zijn gelukkige, maar vooral ook ongelukkige momenten. Er zijn weinig componisten die hun innerlijke roerselen zo bloot leggen als Mahler. Zijn symfonieën vaak in één adem genoemd met die andere symfonische geweldenaar, Anton Bruckner. Maar er is een wereld van verschil: Bruckner bouwde kathedralen van klanken als eerbetoon aan God, Mahler wilde zelf tot aan de hemel reiken.

Gustav Mahler begon zeker niet meteen met het componeren van symfonieën. Eerst componeerde hij een groot aantal liederen, die - vooral bij de eerste vier symfonieën - een grote rol spelen. Hij citeert er zelfs letterlijk uit. Wat deze liederen betekenen en waarom hij ze gebruikte, wordt in deze voordracht duidelijk gemaakt aan de hand van beeld en muziek.

Gerard op het Veld, geboren in Maastricht, kreeg zijn eerste pianolessen op 8-jarige leeftijd van mevr. Clemens-van der Horst. Tijdens de studie Frans aan de Radboud Universiteit Nijmegen koos hij muziek-wetenschappen als verzwaard bijvak. Tijdens en na zijn studie vervolgde hij zijn pianostudies bij Alphons Asselbergs en later bij Frits Jellema.

Gedurende enige tijd was hij muziekrecensent van dagblad De Gelderlander. Van 2000 tot 2018 was hij als bestuurslid van de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek belast met de programmering.

Hij treedt als pianist op in allerlei combinaties. Ook begeleidt hij regelmatig zangers. Hij geeft sinds 2010 voor meerdere groepen luistercursussen klassieke muziek in De Bosduivel in de Heilig Landstichting. Ook geeft hij op uitnodiging regelmatig presentaties over muzikale onderwerpen.

 

Tijd: Dinsdag 11 april 2023, 20.00 uur precies:

Plaats: Gemeenschapshuis “De Wieken”, Esdoornlaan 5, Molenhoek

Entree : € 8, Vrienden van CAM € 3, incl kop koffie of thee. 

 


 

Hebzucht. Over de normalisering van een ondeugd

Donderdag 30 maart organiseert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een voordracht over “Hebzucht. Over de normalisering van een ondeugd, door dr. Jeroen Linssen.

Is hebzucht alleen maar destructief, of sorteert deze passie ook voordelige effecten voor de samenleving? Hoe hebben de filosofen gedacht over de grote en kleine graaiers in de loop van de tijd? Hoe keek men aan tegen winst en woeker? Is hebzucht oorzaak of oplossing van een economische en financiële crisis? Hoe zijn vermarkting en investeren (in jezelf) doorgedrongen tot in alle sectoren van de huidige samenleving?

Deze en andere boeiende vragen komen aan bod in de lezing die Jeroen Linssen houdt onder de titel "Hebzucht - Over de normalisering van een ondeugd".

Dr. J.A.A. Linssen (1960) is universitair hoofddocent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde in 2005 op een proefschrift over Michel Foucault. De laatste jaren richt hij zich vooral op de studie naar de verhouding tussen economie en politiek. Meer in het bijzonder houdt hij zich bezig met de geschiedenis van de liberale en neoliberale kunst van het besturen en met de opkomst van ‘het ondernemende zelf’. In 2019 publiceerde hij het boek “Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid”. Uitgeverij Vantilt, Nijmegen.

Tijd: Donderdag 30 maart 2023, 20.00 uur precies:

Plaats: Gemeenschapshuis “De Wieken”, Esdoornlaan 5, Molenhoek

Entree : € 8, Vrienden van CAM € 3, incl kop koffie of thee. 

 


 

Ons fascinerende brein in beeld

Dinsdag 7 maart organiseert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een voordracht over “Ons fascinerende brein in beeld”, door dr. Dylan Henssen.

Ons brein is het meest complexe orgaan van ons lichaam, met meer dan 86 miljard hersencellen en een energieverbruik van ca. 30% van onze totale dagelijkse energieconsumptie. Het is dan ook niet zo vreemd dat anatomen over de jaren elke uithoek van ons brein hebben verkend en een passende naam hebben gegeven. Omdat elk hoekje en puntje van belang is en dus een eigen naam draagt, is de neuroanatomie een complex onderwerp van studie voor hersenwetenschappers en artsen.

Hoewel er vele boeken over zijn volgeschreven, is deze kennis vaak niet of nauwelijks bij het brede publiek bekend. Het gezonde brein is al complex, maar wat kenmerkt een brein van iemand met dementie? En hoe ziet een herseninfarct er uit? Tijdens deze avond gaan we op reis door het gezonde én het zieke brein met behulp van illustratieve voorbeelden uit de medisch weten-schappelijke literatuur.

Dr. Dylan Henssen is als arts in opleiding tot moleculair radioloog verbonden aan het Radboud UMC. Hij heeft een bijzondere interesse in de beeldvorming van het brein en hij doet onderzoek naar (experimentele) beeldvorming van hersenen en hersenfunctie in ziekte en gezondheid. Daarnaast is Dylan als docent betrokken bij het onderwijs aan studenten van de Radboud Universiteit en andere Nederlandse universiteiten ten aanzien van de bouw en functie van het centraal zenuwstelsel en de radiologische beeldvormingstechnieken.

 

 

Tijd: Dinsdag 7 maart 2023, 20.00 uur precies:

Plaats: Gemeenschapshuis “De Wieken”, Esdoornlaan 5, Molenhoek

Entree : € 8, Vrienden van CAM € 3, incl kop koffie of thee. 

 


 

De gouden tijden van Sicilië

Donderdag 2 februari organiseert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een voordracht over “De gouden tijden van Sicilië , door drs. Ron Milder.

 

Wij denken bij Sicilië wellicht eerst aan de Etna en de maffia, maar dit unieke eiland is zoveel meer. Het was vanwege de geografische ligging altijd al een kruispunt voor de omliggende culturen geweest. De sporen van deze culturen zijn nog overal te vinden. Ron Milder neemt u mee naar twee roemrijke perioden uit de geschiedenis van Sicilië.

 

 

We beginnen bij de Griekse Oudheid met de stad Syracuse als bloeiend middelpunt. Vervolgens gaan we naar het Middeleeuwse Palermo waar onder invloed van Arabische kaliefen, Normandische heersers en vorsten van de Hohenstaufen, een tolerante samenleving ontstond met een unieke gemengde architectuur.

 

 

Ron Milder, studeerde Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was jarenlang docent Latijn, Grieks en Klassieke Culturele Vorming op Het Rhedens te Rozendaal-Dieren. Sinds 2014 is hij onder meer bijlesdocent, huiswerkbegeleider/examentrainer bij Studiekring. Hij organiseert sinds 2013 twee à drie keer per jaar particuliere groepsreizen met een voorbereidende cursus voor ouderen.

 

 

 

Tijd: Donderdag 2 februari 2023, 20.00 uur precies:

Plaats: Gemeenschapshuis “De Wieken”, Esdoornlaan 5, Molenhoek

Entree : € 8, Vrienden van CAM € 3, incl kop koffie of thee. 

 


 

Viva La Frida

Dinsdag 10 januari organiseert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een voordracht over “Viva La Frida”, door drs. Marieke van der Heijden.

De lezing gaat over het kleurrijke leven en werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo, die leefde tussen 1907 en 1954. De volkscultuur van Mexico, Europese kunst en haar eigen bewogen leven zijn inspiratiebronnen voor haar werk.

Haar leven werd getekend door een ongeluk dat zij als jongvolwassene kreeg. De worsteling met de pijn en haar "gebroken" lichaam is terug te zien in haar werk. Maar ze is zeker niet alleen slachtoffer: ze is ambitieus, uitdagend, hartstochtelijk en zelfver-zekerd. Liefde is eveneens een grote inspiratiebron voor haar. In haar leven heeft ze vele affaires met zowel mannen als vrouwen. Als thema komt ook dat terug in haar vele zelfportretten. Frida Kahlo groeide uit tot een icoon van feminisme en haar beeltenis werd bijna net zo beroemd als de Mona Lisa. Schilderen liet haar leven, vandaar: Viva la Frida.

 

In 2004 rondde drs. Marieke van der Heijden haar studie Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen af. Na een stage en freelance opdrachten bij verschillende musea, ging zij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis geven. Eerst in de omgeving van Den Haag voor de Vrije Academie, later in de buurt van Nijmegen met eigen lezingen en cursussen. Kunst toegankelijk maken door uit te leggen in welke context een kunstwerk is ontstaan, is haar grote drijfveer in de lezingen en cursussen.

 

Tijd: Dinsdag 10 januari 2023, 20.00 uur precies:

Plaats: Gemeenschapshuis “De Wieken”, Esdoornlaan 5, Molenhoek

Entree : € 8, Vrienden van CAM € 3, incl kop koffie of thee.