Nieuws

Titus Brandsma - denker op de Berg Karmel

Dinsdag 25 april organiseert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een voordracht over “Titus Brandsma - denker op de Berg Karmel, door prof.dr. Inigo Bocken.

Titus Brandsma (1881-1942) staat vooral bekend omwille van zijn heldhaftige verzet tegen het nationaal-socialisme en zijn inzet voor een vrije pers, een engagement dat hij met zijn leven heeft moeten bekopen. Dat hij in het vizier van  de Gestapo kwam, had ongetwijfeld te maken met de publieke rol die Brandsma in de dertiger jaren in de Nederlandse samenleving speelde. Zijn wetenschappelijk werk wordt evenwel vaak onderschat. Te druk zou hij het gehad hebben met al zijn maatschappelijke acti-viteiten.

Toch schuilt achter deze activistische karmeliet ook een wetenschapper die zijn academische opdracht als hoogleraar  in de wijsbegeerte en de mystiek heel ernstig nam en daarbij ook verrassende inzichten ontwikkelde. In deze lezing zal Brandsma naar voren komen als wetenschapper die zich vanuit zijn karmelitaanse achtergrond in het midden van de samenleving wilde bewegen.

 

 Prof. dr. Inigo Bocken (*1968) is hoogleraar mystieke theologie KU Leuven en tevens wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen. Hij studeerde filosofie in Antwerpen en Leuven.

 

 

 

Tijd: Dinsdag 25 april 2023, 20.00 uur precies:

Plaats: Gemeenschapshuis “De Wieken”, Esdoornlaan 5, Molenhoek

Entree : € 8, Vrienden van CAM € 3, incl kop koffie of thee.