Nieuws

De verschrikkingen van de 80-jarige oorlog in onze streken

Donderdag 7 maart organiseert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een voordracht over “De verschrikkingen van de 80-jarige oorlog in onze streken, door Bauke Eekma en Theo van Brunschot.

Wie kent de Slag op de Mookerheide niet? Waarschijnlijk weet u zelfs dat deze plaatsvond op 14 april 1574, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. De landelijke bekendheid van Mook is voor een belangrijk gedeelte gebaseerd op deze beroem-de slag hier bij ons mooie dorp. Maar weet u ook hoe die veldslag hier bij onze Mookerheide precies verliep? En waarom er juist hier in onze streek zo’n bloedige en belangrijke veldslag werd uitgevochten?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Slag op de Mookerheide duurde slechts 1½ dag. De Oorlog duurde, met een pauze van 12 jaar, zoals de naam al zegt, zo’n tachtig jaar. Was het de rest van deze lange periode rustig in ons gebied? Alles behalve dat. Mook lag tientallen jaren in het frontgebied van de strijdende partijen. Wat voor verschrikkelijke gebeurtenissen hebben zich nog meer hier afgespeeld? En hoe zwaar moet de plaatselijke bevolking hieronder hebben geleden?

Al deze vragen zullen aan bod komen in de lezing over “De verschrikkingen van de 80-jarige Oorlog” die verzorgd wordt door de inleiders van de avond Bauke Eekma en Theo van Brunschot van de Stichting Huys te Moock.

 

Tijd: Donderdag 7 maart 2024, 20.00 uur precies:

Plaats: Gemeenschapshuis “De Wieken”, Esdoornlaan 5, Molenhoek

Entree : € 8, Vrienden van CAM € 4, incl kop koffie of thee.